România, Azerbaidjan, Georgia și Ungaria au înființat un joint venture, la București, pentru Coridorul Verde. În proiect ar urma să intre și Bulgaria

Publicat: 03/09/2024, 16:12
Actualizat: 03/09/2024, 16:40

Proiectul Coridorului Verde, care înseamnă de fapt un cablu submarin de înaltă tensiune în curent continuu, de 1.200 de kilometri, care va conecta, prin Marea Neagră, România și Georgia, cu prelungirea conexiunii în Ungaria și Azerbaidjan, a intrat, marți, într-o nouă etapă, prin semnarea, la Palatul Victoria, a documentelor pentru înfințarea unei companii tip joint venture pentru implementarea sa, care va avea sediul în București.

Conducerea Transelectrica și omologii operatorilor de transport și de sistem al energiei electrice din Azerbaidjan, Georgia și Ungaria au semnat pentru înființarea companiei de proiect Green Energy Corridor Power Company, cu sediul în România, care va implementa proiectul cablului cablu submarin de înaltă tensiune curent continuu din Marea Neagră.

Ceremomia s-a derulat în cadrul celei de-a 8-a Reuniuni Ministeriale a Proiectului „Coridorul Verde”, care a avut loc la Palatul Victoria, reuniune găzduită de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și de secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean.

La reuniunea de la Palatul Victoria a participat, din partea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării a participat Subsecratarul de Stat Marius Poșa. Delegațiile străine au fost conduse de Ministrul Energiei din Azerbaidjan, Parviz Shahbazov, Prim-viceprim-ministrul și Ministrul Economiei și Dezvoltării Sustenabile din Georgia, Levan Davitashvili, Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria, Péter Szijjártó, Ministrul Adjunct al Energiei din Bulgaria, Iva Petrova, și reprezentantul Directoratului General pentru Energie din cadrul Comisiei Europene, Cyril Loisel.

Proiect major de infrastructură

România va găzdui compania de proiect care va implementa proiectul „Coridorul Verde”, după ce CNTEE Transelectrica, prin președintele Directoratului CNTTE Transelectrica SA, Ștefăniță Munteanu, Georgian State Electrosystem, AzerEnerji și MVM Electrical Works au semnat actele constitutive ale companiei de proiect Green Energy Corridor Power Company, cu sediul în România.

Compania va implementa proiectul Coridorului Verde, respectiv un cablu submarin de înaltă tensiune în curent continuu, care va conecta, prin Marea Neagră, România și Georgia, conexiunea fiind prelungită în Ungaria și Azerbaidjan.

Potrivit oficialilor, acesta contribuie esențial la consolidarea securității energetice naționale și regionale, creșterea conectivității în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potențialului de producere a energiei regenerabile și creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic național.

Acordul asociaților a fost încheiat de către Companie în aplicarea Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria privind Parteneriatul Strategic în domeniul Dezvoltării și Transportului Energiei Verzi, Proiectul Green Energy Corridor, ca urmare a Memorandumului de Înțelegere semnat la București în data de 27 mai și în aplicarea hotărârii Adunării generale a acționarilor din 12 angust, a transmis Transelectrica.

„Acest proiect de infrastructură energetică are o importanță majoră pentru România, pentru regiune și pentru Uniunea Europeană. Acesta va interconecta piețele de energie din zona Mării Negre, asigurând diversitatea surselor de aprovizionare. Diversitatea surselor de aprovizionare conduce în primul rând la consolidarea securității energetice și la reducerea prețurilor energiei pentru toți consumatorii. Totodată, proiectul va contribui la decarbonizarea sectorului energetic, având în vedere faptul că va transporta în principal energie din surse regenerabile. Între țările noastre există numeroase complementarități, ceea ce ne conduce la acest efort comun pentru a construi un proiect de anvergură de care avem cu toții nevoie”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Este și o importantă victorie diplomatică a României, care va găzdui compania de proiect, asumându-și rolul de lider în sectorul energetic regional. De altfel, proiectul a fost lansat în decembrie 2022 la București. Felicit Transelectrica pentru pasul ambițios de astăzi. Primele rezultate ale studiului de fezabilitate pentru această investiție vor fi prezentate la Baku, cu ocazia COP29, în luna noiembrie”, a declarat titularul mandatului Energiei din România.

Mai mult, prin alăturarea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, se va evalua posibilitatea includerii în studiul de fezabilitate a unei noi componente, respectiv un cablu de fibră optică care va conecta cele 4 țări și în privința fluxurilor de date. În următoarea perioadă urmează a se identifica soluțiile de implementare a acestei dezvoltări.

Acord amendat de cele patru state

Cu această ocazie, miniștrii responsabili cu mandatul Energiei din cele patru țări au actualizat acordul încheiat pentru acest proiect în luna mai, pentru a include solicitarea transmisă de Comisia Europeană.

Potrivit oficialilor, este vorba de un protocol semnat de miniștrii energiei din cele patru state de amendare a acordului care clarifică faptul că legislația europeană și obligațiile care decurg din calitatea României și Ungariei de State Membre prevalează față de prevederile acordului.

De amintit că proiectul Coridorului Verde este susținut puternic de Comisia Europeană, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, participând personal la semnarea acordului între părți care a avut loc la Palatul Cotroceni, pe 17 decembrie 2022. De asemenea, Comisia Europeană a participat la toate reuniunile ministeriale și la întâlnirile tehnice.

Mai concret, a fost completat articolul 6 al Acordului între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi, semnat pe 17 decembrie 2022:

La Articolul 6: Obligații care decurg din alte acorduri internaționale, „Prevederile prezentului acord nu vor fi interpretate ca aducând atingere obligațiilor părților care decurg din alte tratate internaționale la care sunt părți și nu vor fi folosite împotriva intereselor, securității sau integrității teritoriale a altor state”, a fost adăugat textul: „și, în ce le privește pe România și Ungaria, nu vor avea întâietate față de obligațiile care decurg din calitatea lor de membre alte Uniunii Europene și din legislația Uniunii”.

Tot marți, oficialii au purtat discuții despre posibilitatea alăturării Bulgariei la studiul de fezabilitate și la proiectul de infrastructură.

Citiți și:

Noi pași pentru proiectul „Green Energy Corridor”: Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria ar urma să înființeze o societate cu sediul la București

Transelectrica va avea proceduri simplificate de contractare, construcție sau expropriere. Măsurile urgente pentru consolidarea rețelei – DOCUMENT

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un american, surprins de viața din România: „Frate, am învățat că SUA sunt doar o...
Prințul Harry vrea să se întoarcă acasă! S-a gândit deja la un plan, ca să-și...
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de...
Lecția pe care România și NATO trebuie să o învețe din experiența Ucrainei. Expert: „Asta...
ULTIMA ORĂ! Fostul preot Visarion Alexa, condamnat la închisoare!
Ce prevede doctrina nucleară a Rusiei și de ce vrea Putin să o schimbe după...
Meteorologii Accuweather anunță primele ninsori în România. Orașul în care va cădea prima zăpadă
Una dintre cele mai bune gimnaste, însărcinată pentru prima dată! Și-a etalat burtica pe internet
Nor de praf din deșertul Karakum deasupra României până joi noapte. Avertismentul meteorologilor
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă...
Pisica Vasi ar fi fost găsită! Oana Zăvoranu intervine, și ea, în cazul mascotei aeroportului...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce se întâmplă dacă nu plătești amenda de parcare? În cât timp se prescrie sancțiunea
Ucraina: Eşecul arestării lui Putin în Mongolia, o „lovitură grea” dată Dreptului
Fructul pe care să NU-L mănânci dacă iei medicamente!
Adio, maestre! Marele actor și cântăreț s-a stins. România se roagă pentru sufletul lui
Praf din zona deşertului Karakum, deasupra României. Meteorologii sunt în alertă
Motivul pentru care Adrian Minune a fost dat jos de pe scenă în timpul unui...
Unde sunt, de fapt, Alexandra și Luiza. Monstrul din Caracal a spus totul!
Monica Pop a făcut destăinuiri despre cum o joacă era să se sfârșească tragic în...
Motivul pentru care Vlad Pascu a fost transferat la o clinică medicală: ”Îmi doresc este...
BANCUL ZILEI. Gheorghe: - Socru-meu și-o făcut operație de schimbare de sex!
Cum vrea un start-up să vândă lumină solară noaptea?